SEO Arama Motoru Optimizasyonu Nedir?

SEO Arama Motoru Optimizasyonu Nedir? 

SEO (Search Engine Optimization) kelimelerinin kısaltmasıdır ve Arama Motoru Optimizasyonu demektir. Web de kullanılan Yandex, Bing, Yahoo, Duckduckgo gibi bir çok arama motoru bulunmaktadır. Arama motorları internette yaptığımız aramalar sonucunda bize en alakalı sonuçları vermek üzere kurgulanmış ve algoritmaları bu şekilde hazırlanmıştır. 
Bizim burada üzerinde duracağımız arama motoru ise Google çünkü ülkemizde en çok kullanılan arama motoru Google’dır. Örneğin Amarika’da internet kullanıcılarının %25’i Yahoo, %25’’i Bing, %50’si ise Google arama motorunu kullanmaktadır. Ülkemizde Google’ın kullanılma oranı ise %90 civarlarında. 
Google’da yapılan aramalarda ilk sayfada ve ilk sıralarda görünür olmak elbette ki herkesin ana beklentisi fakat maalesef bu çoğu zaman mümkün olmayabiliyor. Google da yapılan aramalarda ilk sıralarda yer alabilmek için web sitenizin belirli kriterleri taşıması gerekiyor. 
Bir web sitesinin Google da üst sıralarda yer alabilmesi için Google ın kullandığı parametre sayısının 200 civarında olduğu düşünülmektedir. Bunların tamamının neler olduğunu bilmesekte Google’da doğal arama sonuçlarında sitenizin ilk sırada yer alabilmesi için neler yapmanız gerektiğinin önemlilerini zaten Google bizlere söylüyor. Fakat siz yine de bir SEO uzmanıyla çalışmak isteyebilirsiniz. Sitenizin doğal arama sonuçlarında ilk sırada yer alabilmesi için bir SEO uzmanı ile çalışmak sizlere zaman kazandıracağı ve sitenizi geliştirmenize yardım olabileceği gibi yapılabilecek yanlış uygulamaların sitenize ve itibarınıza zarar verme riski de vardır. 
Bir çok SEO uzmanı ve SEO ajansı müşterilerine aşağıda sıralayacağımız hizmetleri vermeyi vaad ederler;
Web sitenizin içeriğini inceleyerek analizini yapmak
İnternet sitenizi nasıl geliştireceğiniz konusunda teknik açıdan fikirler vererek önerilerde bulunma
Wen site içeriğinizi geliştirme
Sektörünüzle ilgili anahtar kelime istatistikleri sunma
Arama motoru optimizasyonu (SEO) konusunda eğitim verme

Burada belirtilmesi gereken önemli bir konu ise şu; Google Adwords ile reklam vermenizin, internet sitenizin organik arama sonuçlarına hiçbir etkisi yoktur. İki durum tamamen birbirinden ayrı ve bağımsız algoritmalar ve parametreler kullanır. 
Bir diğer önemli konu ise; Google, siteleri ücret karşılığında doğal arama sonuçlarımıza eklemez veya sitelerin sıralamasını değiştirmez. Organik arama sonuçlarımızda görünmenin herhangi bir maliyeti yoktur. Yani SEO için ödeyecek olduğunuz ücreti Google a değil SEO ajansına veya SEO uzmanına ödersiniz. 
SEO araştırmanıza başlamadan önce tüketici olarak bilgi sahibi olmanız ve arama motorlarının nasıl çalıştığını anlamanız çok faydalı olur.
Eğer bir SEO uzmanı veya bir SEO ajansıyla çalışmayı düşünüyorsanız onlara şu soruları sormanızda fayda var;
Yapmış olduğunuz diğer çalışmalarınızdan örenekler verebilir refaranslarınızın neler olduğunu söyler misiniz?
Yapacağınız çalışmada ne kadar zamanda nasıl sonuçlar almayı öngörüyorsunuz?
Sektörümüz hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz?
Yapacağınız SEO çalışması lokal bazda mı yoksa ülke genelinde mi olacak?
En etkili SEO teknikleri hangileridir?
Kaç senelik bir firmasınız?

İnternet sitemde yapacağınız değişiklikler konusunda nasıl bir raporlama hazırlayıp ne şekilde sunacaksınız?
SEO uzmanları veya SEO ajansları hizmet verdikleri firmalara değer katabildikleri gibi bazı durumlarda etik kuralları gözetmeksizin arama sonuçlarına hâksiz ve kural dışı müdahale etme çabası içerisinde olabilirler. Maalesef bu oldu tüm sektöre karşı bir önyargı oluşmasına neden olmuştur. 
En yaygın hilelerden biri, aldatıcı yönlendirmeler kullanarak kullanıcıları başka bir siteye yönlendiren "gölge" alan adları oluşturmaktır. Başka bir gayrimeşru uygulama da, müşterinin sitesinde bir yere anahtar kelimelerle yüklü "köprü" sayfalar yerleştirmektir. SEO bu uygulamanın sayfayı daha fazla sorgu için daha alakalı hale getireceğini söylemektedir. Bu, doğası gereği yanlıştır; çünkü tek tek sayfalar çok çeşitli anahtar kelimeler ile nadiren alakalıdır. Bir SEO uzmanı veya SEO ajansı ile çalışmayı düşünüyorsanız;
•    Size durup dururken e-posta gönderen SEO firmalarına ve Web danışmanlıklarına veya acentelerine karşı tetikte olun.
•    Kimse Google’da birinci sıra garantisi veremez.
•    Gizemli ve amaçlarını açıkça ifade etmeyen şirketlere karşı dikkatli olun.
•    Bilerek seçim yapın.
•    Paranın nereye gittiğini bilin.